terug

Gispen Museum naar Van Nelle Fabriek in Rotterdam

Het Gispen Museum in Culemborg wil naar de Van Nelle Fabriek. De Stichting Gispen Collectie onderzoekt de haalbaarheid van een verhuizing van de collectie iconische meubelen naar het Rotterdamse Werelderfgoed.

Op 4 september is het 100 jaar geleden dat Willem Hendrik Gispen aan Coolsestraat in Rotterdam zijn Kunstsmederij WH Gispen & Co opende. Hoe mooi zou het zijn een eeuw later een Gispen Museum in Rotterdam te kunnen openen, zegt Leonard Kooy van de Vrienden Van Nelle Fabriek. ,,Daarmee keert Gispen weer terug op het oude nest.'' Want industrieel ontwerper Gispen verruilde in 1934 de Maasstad voor Culemborg, omdat zijn bedrijf daar wel de ruimte had om te groeien.

Ook directeur Roger Meertens van de Van Nelle Fabriek ziet het museum dit najaar graag komen. Van Nelle en Gispen zijn altijd met elkaar verbonden geweest,'' zegt hij. Van Nelle-directeuren Albertus Sonneveld en Cees van der Leeuw lieten begin vorige eeuw niet alleen een modernistische koffie- en tabaksfabriek neerzetten aan de rand van de stad, ze gaven ook Gispen de opdracht de directiekamers in te richten met stalen buismeubelen. 


Experience

Meertens ziet goede mogelijkheden voor het museum in de ruimte naast de oude koffiebranderij, al dan niet als onderdeel van de Van Nelle Experience, een nieuw bezoekerscentrum dat nu wordt ontwikkeld. ,,We hebben het museum een goed huuraanbod gedaan, dat ze eigenlijk niet kunnen weigeren,'' zegt Meertens.
De Stichting Gispen Collectie is nog voorzichtig en zegt het haalbaarheidsonderzoek, dat samen met de Vrienden Van Nelle Fabriek wordt uitgevoerd, af te wachten. ,,Dit voorjaar hopen we de resultaten beschikbaar te hebben. Wij zullen dan besluiten of, en op welke wijze, we in dit traject verder kunnen of willen gaan,'' aldus voorzitter Jan Jacobs.
Het Gispen Museum bestaat sinds 2004 en is ondergebracht in het hoofdkantoor van Gispen International, dat beroemd werd met de stalen buisstoelen met bakelieten armleuningen en gisolampen van wit matglas. Het museum biedt een historisch overzicht aan van de meest bekende objecten van het meubelbedrijf Gispen, maar toont ook ontwerpen van tijdgenoten.

Omdat Gispen International door buitenlandse belangstelling voor de buismeubelen groeit, wordt het informatiecentrum in Culemborg heringericht en moet de museumcollectie lampen en meubelen verhuizen van de begane grond naar de tweede verdieping.


Jubileumexpositie

In het kader van 100 jaar werkt de Stichting Gispen Collectie aan verschillende activiteiten. Er zijn plannen voor een boek en Museum Boijmans Van Beuningen komt met een jubileumexpositie van unieke Gispen producten.

Bekijk hier het originele nieuwsbericht van het Algemeen Dagblad.