terug

Interview - Rob Baan (Koppert Cress) daagt de belastingdienst uit.

Rotterdam – Rob Baan, directeur van internationale groentekweker Koppert Cress, is boos op de belastingdienst. Hij kan er met zijn verstand niet bij dat hij wordt aangeslagen als hij zijn personeel gezond voedsel aanbiedt.

Wat is de aanleiding?
Rob: “In ons personeelsrestaurant bieden we voedsel dat vol zit met groente grátis aan. Zo houden we onze medewerkers gezond. De belastingdienst zou dat moeten belonen. Maar in plaats daarvan worden we gestraft en moeten we btw betalen.”

Vanwaar uw boosheid?
Rob: “In ons bedrijf moeten we werknemers verplicht met veiligheidsschoenen beschermen tegen een kneuzing van hun kleine teen. Maar als ik ze met gezond voedsel bescherm tegen kanker, tegen hart- en vaatziekten en tegen diabetes-2 moet ik daarover belasting betalen. Dat is krom.”

Wat verwijt u de overheid?
Rob: “Dat ze het grotere plaatje niet zien. Gezond eten is duurzaam voor iedereen, geen luxe hobby van de bewoners van de grachtengordel. Mensen spuiten soms 20 jaar insuline tegen suikerziekte, terwijl één week gezond eten je suikerspiegel al op peil kan brengen. Jaarlijks gaat er 140 ton medicijnen het riool in, en veel daarvan slikken we omdat we ongezond eten. De overheid trekt jaarlijks bijna € 70 miljard uit voor de volksgezondheid, waarvan € 5 miljard aan medicijnen. Besteedt een deel van dat budget aan gezond voedsel, dat is vele malen efficiënter.”

Waar kan Nederland een voorbeeld aan nemen?
Rob: “Aan Japan. Dat land ligt op het gebied van voedingsleer mijlenver voor op ons. De beschermende werking van groente tegen nare ziektes is daar wetenschappelijk onderbouwd. Ze kijken daar totaal anders naar de rol van voeding voor de volksgezondheid. In Nederland studeer je medicijnen om arts te worden. In Japan bestudeer je dan de mens. Dat zegt alles.”

Hoe nu verder?
Rob: “We gaan een proefproces uitlokken om die btw-heffing over gezonde lunches van tafel te krijgen.”

Rob Baan is directeur van Koppert Cress, een bedrijf met meer dan 200 medewerkers en vestigingen in verschillende landen. De kwekerij is gespecialiseerd in ‘cressen’, dat zijn kleine uiterst smaakvolle plantjes die vooral hun weg vinden naar topkoks. Rob Baan was een van de sprekers tijdens de Nationale Klimaattop en tijdens RE_Invent congres van Jong Management in de Van Nelle Fabriek.