terug

Op reis langs het Modernisme in Rotterdam

Rotterdam en Dessau waren begin van de twintigste eeuw broedplaatsen van de avant-garde. Het moderne leven kwam tot uitdrukking in de nieuwe architectuur, beeldende en toegepaste kunst. Overeenkomstige ideeën leidden tot overeenkomstige hoogtepunten. De manifestatie Simultaan Modernisme brengt de dialoog tussen beide steden weer tot leven. Met tentoonstellingen en rondleidingen in de Van Nellefabriek, Chabot Museum, Huis Sonneveld en woonwijk De Kiefhoek, is het voor het eerst dat vier hoogtepunten van het moderisme in Rotterdam gelijktijdig te bezoeken zijn.

De komende tijd staan er verschillende activiteiten op het programma, die de tentoonstellingen op de locaties van Simultaan Modernisme omlijsten.
• Rondleiding Van Nelle Fabriek – dagelijks om 14.30 uur,  in de weekenden ook om 12.30 uur;
• Rondleiding Museumwoning De Kiefhoek – iedere zaterdag om 14.00 uur;
• Simultaan Modernisme Rotterdam bustour –     4 februari, 14.00 – 17.00 uur;
• Op reis met het Chabot Museum naar Bauhaus in Duitsland – 27 tot en met 31 januari.

Simultaan Modernisme | Tentoonstelling Van Nellefabriek
Deze tentoonstelling vindt gelijktijdig plaats in het Bauhaus Dessau en de Van Nellefabriek in Rotterdam, beide UNESCO werelderfgoed. De tentoonstelling geeft inzicht in het ontstaan van het modernisme in beide steden, de belangrijkste protagonisten en hun ontwerpen. De functionele ontwerptaal werd ingezet om de samenleving te verbeteren en opnieuw vorm te geven, met vergelijkbare architectonische iconen als resultaat: Stiftung Bauhaus Dessau en de Van Nellefabriek, de Meisterhauser (o.a. directeurswoning Haus Gropius - UNESCO) en de Museumparkvilla’s (Huis Sonneveld en Chabot Museum – beide Rijksmonument) en de experimentele wijken voor sociale woningbouw, Siedlung Törten en de Kiefhoek (Rijksmonument). Fabriek, school, villa of arbeiderswoning, de moderne gebouwen in Rotterdam en Dessau droegen de belofte in zich van een betere toekomst.
Simultaan Modernisme vindt plaats onder auspiciën van de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Bauhaus Dessau – Branding Rotterdam | Tentoonstelling Chabot Museum
Schilderijen, beelden, tekeningen en grafiek uit de collectie van Bauhaus Dessau, zij aan zij met ‘ultramodern’ werk van Henk Chabot en tijdgenoten van De Branding (1917-1926), de eerste moderne kunstenaarsvereniging van Rotterdam. Uit de Bauhaus-collectie zijn meer dan vijftig werken te zien – van kunstenaars die studeerden aan het Bauhaus bij grootheden als Kandinsky, Itten en Klee, maar ook werken van kunstenaars die als docent verbonden waren aan het Bauhaus in Dessau.
Bezoek  de monumenten van licht, lucht en ruimte in de donkere wintermaanden en geniet  in het Chabot Museum van een heerlijke gratis warme chocolademelk!

Modern von Post-Modern | Fotocollage Office for Metropolitan Information
OMI biedt, naast de rondleidingen in de Van Nellefabriek en De Kiefhoek, een eigen perspectief op de hoogtepunten van het modernisme in Rotterdam. Bij het Bauhaus maakten László Moholy-Nagy en Marianne Brandt composities van zelfgemaakte foto’s en beelden uit tijdschriften en kranten. De hedendaagse knip- en plakprofessionals Post-Modern bieden met hun collages een nieuwe kijk op het Rotterdamse modernisme. Beelden van de Van Nellefabriek, Huis Sonneveld en De Kiefhoek zijn verwerkt tot een (post)modern stadsgezicht.

Combiticket Simultaan Modernisme
Bezoek drie modernistische parels in Rotterdam met één e-ticket: UNESCO Werelderfgoed Van Nelle Fabriek, Chabot Museum, Huis Sonneveld en ontvang korting op de rondleidingen van OMI door De Kiefhoek en de Van Nelle Fabriek. Voor meer informatie, kijk op vannellewerelderfgoed.nl.

Openingstijden
Van Nelle Fabriek
Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
open: di – vr 13-16 / za-zo 11-16
Chabot Museum
Museumpark 11, 3015 CB Rotterdam
open: di – vr 11 – 16.30 / za 11 – 17 / zo 12-17
Museumwoning Huis Sonneveld
Jongkindstraat 12, Rotterdam
open: di-za 10-17 / zo 11-17
OMI Rotterdam
Schiekade 205, Rotterdam
open: ma-vr 10-18